Neem waardig deel aan het avondmaal

Het zou kunnen dat deze woorden “neem waardig deel aan het avondmaal” een naar gevoel bij je oproept.
Vroeger in de kerk riep onze dominee de gemeente leden op om de week voorafgaand aan het avondmaal jezelf te onderzoeken en om iedere zonde voor de Heer te belijden. Naar zijn zeggen kon je alleen op die manier waardig aan het avondmaal deelnemen. Helaas lieten veel gemeenteleden om die reden het avondmaal aan zich voorbij gaan.
Persoonlijk geloof ik dat dit Jezus enorm bedroeft. Helemaal als je het volgende bedenkt.
In 1 Korinthe 11:29 kunnen we de voorwaarde lezen voor “waardige deelname aan het avondmaal”, want daar staat:
Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel,
omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
Hier wordt nergens gesproken over het overzien en belijden van je zonden. Nee, hier gaat het erom dat jij het onderscheidingsvermogen hebt, dat Jezus jouw persoonlijk offerlam is geworden en jouw zonden aan het kruis heeft gedragen. Als dit jouw houding is bij deelname aan het avondmaal, dan neem je op waardige wijze deel.
Op onwaardige wijze deelnemen heeft ziekte en dood tot gevolg. Op waardige wijze deelnemen heeft het tegengestelde effect, dus leven en gezondheid. Recent nog heeft een kennis van ons getuigt hoe zij door het avondmaal op waardige wijze te gebruiken genezing in haar lichaam ervaart en beetje bij beetje van reuma geneest.
Dus als er ziekte in je lichaam is, gebruik dan dagelijks het avondmaal of desnoods meerdere keren per dag.
Het is één grote belijdenis in de hemelse gewesten dat jij weet, dat Jezus én voor jouw zonden gestorven is én dat Hij jouw ziekten heeft gedragen. Wanneer je dat doet geloof ik dat Jezus met een glimlach naar jou kijkt.